Drgania Belki na Inercyjnym Podłożu Sprężystym, Obciążonej Siłą Ruchomą - Ruta, P. (Engineering Transactions, 1987)
W pracy rozwiązano zagadnienie drgań belki nieskończenie długiej, spoczywającej na inercyjnym podłożu sprężystym, obciążonej poruszającą się ze stałą prędkością siłą skupioną. Problem ten rozwiązano metodą transformacji Fouriera. Przeprowadzono numeryczną analizę wykonując obliczenia dla różnych wartości parametrów. Zbadano również wpływ inercji podłoża na ekstremalne wartość i otrzymanych rozwiązań.