Wpływ Odkształcalnej Tarczy na Deformacje Walcowego Koła Zębatego o Konstrukcji Tarczowej - Krasiński, M.; Ryś, J. (Engineering Transactions, 1986)
W pracy wyznaczono przemieszczeniowe linie wpływowe powstające w wyniku działania siły skupionej, zaczepionej w dowolnym punkcie prostokąta. przyporu dla walcowego kola zębatego o konstrukcji tarczowej. Wzięto pod uwagę tylko odkształcalność tarczy. Podano również prosty wWr inżynierski na obliczanie grubości tarczy. Wyprowadzone zależności zilustrowano przykładem liczbowym.