Zagadnienie Optymalizacji Wielokryterialnej Konstrukcji Inżynierskich - Jendo, S.; Marks, W. (Engineering Transactions, 1986)
W pracy omówiono cele i zadania optymalizacji konstrukcji, przedstawiono cząstkowe i globalne kryteria optymalizacji oraz sformułowanie zagadnień optymalizacji jedno-i wielokryterialnej. Zwrócono uwagę na istnienie dwóch grup zagadnień optymalizacji wielokryterialnej - takich, które mogą być sprowadzone do jednego lub kilku zadań optymalizacji jednokryterialnej (skalarnej) i takich, które nie mogą być sprowadzone do optymalizacji skalarnej. Zaproponowano układ wielkości, który należy uważać za rozwiązanie zagadnienia wielokryterialnej optymalizacji konstrukcji w obydwu przypadkach. Przedyskutowano kwestię obiektywności rozwiązań optymalizacji wielokryterialnej. Rozważania zilustrowano przykładami optymalizacji belki sprężonej i kratownicy. W załączniku podano wybrane metody znajdowania rozwiązań preferowanych.