Przybliżone Rozwiązania w Dynamice Niesprężystych Membran. Część 2 - Idczak, W. (Engineering Transactions, 1986)
Przedstawiono metodę uproszczonego rozwiązania zagadnienia dużych ugięć cienkich sztywno-lepkoplastycznych płyt kołowych (membran) obciążonych falą uderzeniową o znanych parametrach: amplitudzie P0 i czasie trwania t0. Przedstawiono rozwiązanie dla kilku wariantów związków konstytutywnych oraz okoliczności wyboru. jednego z nich w zależności od stopnia wrażliwości materiału membrany na prędkość odkształcenia oraz parametrów obciążenia. Dla szczególnych wartości parametrów obciążenia porównano otrzymane wyniki z wynikami eksperymentalnymi opublikowanymi w przytaczanej literaturze. Na podstawie analizy wyników obliczeń podano we wnioskach propozycję modyfikacji niestowarzyszonego prawa płynięcia. Przedstawiono również analizę wpływu parametrów fali uderzeniowej wygenerowanej w trakcie detonacji niekontaktowego ładunku materiału wybuchowego na proces przejmowania obciążenia przez niesprężystą membranę. Wykazano istotne znaczenie doboru parametrów ładunku z punktu widzenia optymalnego wykorzystania fali uderzeniowej, wykonującej pracę trwałych deformacji membrany lub pracę jej zniszczenia.