Analiza Drgań Żurawia Samochodowego - Jedliński, W. (Engineering Transactions, 1986)
Przedstawiono analizę drgań żurawia samochodowego HY-63 przy różnych obciążeniach. Wykonano dwa przykłady, z których w pierwszym mającym charakter testu, tj. porównania wyników obliczeń z wynikami uzyskanymi eksperymentalnie, obciążenia aproksymowano dwoma impulsami w postaci połówek sinusoidy. Natomiast w drugim, bardziej ogólnym, przyjęto obciążenia rzeczywiste występujące w czasie ruchów nieustalonych mechanizmu podnoszenia. Przedstawiono również propozycje w odniesieniu do określania naprężeń w elementach żurawia na podstawie wyznaczonych przebiegów drgań. Treść tej pracy jest ściśle związana z pracami [1, 2 i 4] i stanowi nie tylko ich kontynuację, lecz wraz z nimi pewien konsekwentny system analizy dynamiki żurawia samochodowego.