Dysypacja Energii w Półnieskończonym Pręcie z Materiału o Własnościach Prawie Sprężystych - Gierulski, W. (Engineering Transactions, 1986)
W pracy rozważono zagadnienie dysypacji energii mechanicznej w półnieskończonym cylindrycznym jednorodnym pręcie z uwzględnieniem tłumienia wewnętrznego, przy obciążeniu okresowo zmienną siłą o cyklu symetrycznym działającym na początku pręta. Własności materiału opisano pętlą histerezy o kształcie równoległoboku ze sztywnym odciążeniem. Przedstawiono równania opisujące zjawisko w sposób ścisły. Przedstawiono też przybliżoną metodę ich rozwiązania.