Możliwości Wykorzystania Analogii Elektrycznej do Rozwiązywania Pewnych Zagadnień z Teorii Sprężystości - Śliwka, J. (Engineering Transactions, 1986)
Przeprowadzono badania nad możliwością zastosowania analogii elektrycznej do określenia rozkładu naprężeń w półprzestrzeni sprężystej pod obciążeniem przekazanym przez sztywne ciało o ograniczonej powierzchni. Praca ma charakter rozpoznawczy w zakresie technologicznej możliwości badań, dokładności metody i jej praktycznego zastosowania w budownictwie.