Trójkątne Elementy Czasoprzestrzenne w Analizie Zagadnień Falowych - Witkowski, M. (Engineering Transactions, 1985)
W pracy sformułowano czasoprzestrzeń metryczną przez przyjęcie pewnej szybkości skalującej oś czasu. Czasoprzestrzeń tę podzielono za pomocą siatki elementów trójkątnych, uzyskując w wyniku rozdzielenie równań metody elementów czasoprzestrzennych. Algorytm taki zastosowano do rozwiązania dwóch zagadnień brzegowo-początkowych typu Picarda, mianowicie propagacji fali podłużnej w pręcie prostym i płaskiej fali walcowej w ośrodku nieograniczonym.