Przybliżone Rozwiązania w Dynamice Niesprężystych Membran. Część I. - Idczak, W. (Engineering Transactions, 1985)
Przedstawiono metodę uproszczonego rozwiązania zagadnienia dużych ugięć cienkich sztywno lepkoplastycznych płyt kołowosymetrycznych obciążonych idealnym impulsem początkowym. Przedstawiono rozwiązanie dla kilku wariantów związków konstruktywnych oraz okoliczności wyboru jednego z nich w zależności od stopnia wrażliwości materiału płyty na prędkość odkształcenia oraz wartości promienia strefy przyłożenia idealnego impulsu obciążającego. Otrzymane wyniki teoretyczne porównywano z wynikami eksperymentalnymi opublikowanymi w przytaczanej literaturze.