Anizotropowa Plastyczność Porowatych Metali - Mieliniczuk, J.; Kubik, J. (Engineering Transactions, 1985)
Rozważania przedstawione w pracy dotyczą opisu deformacji porowatego ośrodka w ramach teorii plastycznego płynięcia przy uwzględnieniu anizotropowej struktury porów. Wzięto pod uwagę plastyczną ściśliwość ośrodka oraz efekt asymetrii naprężeń uplastycznienia przy rozciąganiu i ściskaniu. Opierając się na wcześniejszych wynikach eksperymentalnych równania fizyczne przyjęto w postaci stowarzyszonego z warunkiem plastyczności prawa płynięcia. Sformułowano zbiorczy układ równań teorii. Szczegółowo rozważono płaskie plastyczne płynięcie izotropowych metali porowatych ustalając zakres hiperboliczności równań.