Projektowanie Cylindrów Grubościennych pod Działaniem Ciśnienia i Rozciągania ze Względu na Kruche Pękanie przy Pełzaniu - Rysz, M. (Engineering Transactions, 1985)
Kołowo symetryczny cylinder poddany działaniu ciśnienia wewnętrznego i siły osiowej ulega pełzaniu, które opisano prawem Nortona-Odqvista. Kres górny naprężenia zastępczego Kaczanowa-Sdobyriewa ma spełnić warunek wytrzymałościowy dotyczący kruchego pękania przy pełzaniu. Warunek ten jest podstawą do wyznaczenia niezbędnych wymiarów cylindra.