Identyfikacja Parametryczna Falowego Modelu Zderzenia Czołowego Pojazdu - Krutul, J.; Masłowski, A. (Engineering Transactions, 1985)
Przedstawiono metodę identyfikacji parametrycznej pewnego modelu matematycznego zderzenia czołowego pojazdu opartego na koncepcji rozprzestrzeniania się fal naprężenia w prętach prostych o zmiennym przekroju poddanych osiowemu uderzeniu. W pierwszym przybliżeniu jest to model nieliniowy jednowymiarowy, który rozwiązano  numerycznie stosując schemat różnicowy dziewięciopunktowy z kontrolą zbieżności algorytmu. Problem identyfikacji rozwiązano jako zadanie optymalizacji numerycznej przy zastosowaniu algorytmu Davidona-Fletchera-Powella. Omówiono problem wykorzystania danych eksperymentalnych oraz przedstawiono wyniki obliczeń numerycznych identyfikacji na przykładzie samochodu osobowego.