Nieliniowe Zagadnienie Stateczności Powłoki o Postaci Wycinka Stożkowego w Zakresie Sprężysto-Plastycznym - Maciejewski, J.; Zielnica, J. (Engineering Transactions, 1984)
Przedstawiono rozwiązanie zagadnienia utraty stateczności w obszarze sprężysto-plastycznym otwartej, swobodnie podpartej powłoki stożkowej, w ujęciu geometrycznie nieliniowym. Zakłada się, że na powłokę działa obciążenie dwuparametrowe w postaci równomiernego ciśnienia działającego na powierzchnię boczną oraz siły podłużnej skierowanej wzdłuż tworzącej. Sformułowane zagadnienie rozwiązano metodą energetyczną Ritza. Równania wyprowadzono opierając się na deformacyjnej teorii plastyczności Nadai’a-Hencky'ego, wykorzystując koncepcję wzrastającego obciążenia Shanleya. Iteracyjny algorytm obliczeniowy pozwala na przeanalizowanie ścieżek równowagi oraz wyznaczenie górnych i dolnych krytycznych dla powłok znajdujących się w sprężystym, sprężysto-plastycznym lub w całkowicie plastycznym przedkrytycznym stanie naprężeń. Wyniki obliczeń zilustrowano wykresami.