Lokalizacja Odkształceń Plastycznych Podczas Cięcia w Warunkach Zaniżonej Zdolności Materiały do Umocnienia Odkształceniowego - Dzidowski, S. (Engineering Transactions, 1984)
W jednej z poprzednich prac [1], autor niniejszego opracowania wykazał zależność stopnia lokalizacji odkształceń podczas cięcia od zdolności materiału do odkształceniowego umocnienia. W jej pracy przeprowadzono doświadczalną analizę skuteczności dwóch różnych sposobów osiągania zamierzonej lokalizacji odkształceń podczas cięcia stali węglowych. Pierwszy ze sposobów polegał na nałożeniu ograniczeń na przebieg umocnienia przez wstępne odkształcenie, drugi przez obniżanie temperatury ciętego materiału. Stwierdzono, że podczas cięcia w niskich temperaturach, a szczególnie poniżej 150 K, osiąga sio znacznie większą lokalizację odkształceń niż w przypadku materiału wstępnie odkształconego i ciętego w temperaturze otoczenia (293 K). Obniżenie temperatury do 77 K pozwala ponadto osiągnąć stan zbliżony do czystego adiabatycznego ścinania, gwarantujący szczególnie wysoki stopień lokalizacji odkształceń. Przeprowadzone badania wykazały również, że lokalizacja odkształceń podczas cięcia w temperaturze 77 K nie zależy od wartości odkształceń wstępnych ciętego materiału. Odkształcenia wstępne o wartości od O do 20 % uzyskano przez przeciąganie próbek.