Równania Teorii Reissnera dla Powłok o Wolno Zmiennych Krzywiznach - Rychter, Z. (Engineering Transactions, 1984)
Praca dotyczy liniowej teorii Reissnera powłok sprężystych, izotropowych i poprzecznie izotropowych, o łagodnie zmieniającej się krzywiźnie. Wyprowadzono trzy równania dla funkcji sił stycznych, funkcji odkształceń oraz funkcji sił poprzecznych. W odróżnieniu od prac [1, 2] uwzględniono również powłoki o większej wyniosłości. W porównaniu z pracą [3] nie uczyniono żadnych założeń co do stosunku przemieszczeń stycznych do normalnych. Dopuszczono również mniejsze długości fal odkształcenia.