Metoda Modyfikacji w Obliczeniach Własności Dynamicznych Konstrukcji Sprężystych - Bossak, M.; Koch, T. (Engineering Transactions, 1984)
W pracy przedstawiono równanie ruchu modelu belkowego struktury sprężystej we współrzędnych uogólnionych oraz jego rozwiązanie, przy danym tłumieniu modalnym, metodą superpozycji postaci drgań własnych. Następnie opisano ruch struktury modelowej równaniem we współrzędnych głównych, związanych z najniższymi częstościami drgań własnych i wskazano na dostateczną dla celów praktycznych dokładność takiego opisu. W dalszej części pracy przedstawiono opis ruchu modelu równaniem we współrzędnych quasi-głównych, które stanowią kombinację współrzędnych głównych i uogólnionych i wykorzystano ten sposób opisu do budowy metody modyfikacji. Zamieszczono następnie algorytm obliczeń dynamicznych metodą modyfikacji, wykorzystującą współrzędne quasi-główne, według którego przeliczono trzy przykłady. Wyniki otrzymane z obliczeń metodą modyfikacji porównano w tablicach z wynikami obliczeń pełną belkową metodą sztywności.