Wpływ Dużych Prędkości Odkształcenia na Dynamiczne Naprężenia Płynięcia Stali przy Bardzo Małych Umownych Odkształceniach Trwałych - Anisimowicz, Z. (Engineering Transactions, 1984)
Celem pracy jest zbadanie wpływu prędkości odkształcenia na dynamiczne naprężenia płynięcia przy bardzo małych umownych odkształceniach trwałych. Zbadano cztery gatunki stali metodą dynamicznego rozciągania jednoosiowego. Badania przeprowadzono w zakresie prędkości odkształcenia od e=57s -1 do e=526s -1 (od 0,281 m/s do 2,631 m/s) i w przedziałach umownych deformacji trwałych e=O; 0,02 i 0,04%. Określono wpływ prędkości odkształcenia na wartość dynamicznego naprężenia płynięcia dla poszczególnych gatunków stali. Poczyniono próbę teoretycznego opisu równaniem konstytutywnym dynamicznego naprężenia płynięcia dla jednego z gatunków stali z możliwością jej zastosowania dla pozostałych gatunków.