Quasi-Ortogonalność Jednorodnych Rozwiązań Liniowej Sprężystości dla Pasma Ortotropowego - Wojnar, R. (Engineering Transactions, 1984)
Rozważamy zadanie liniowej teorii sprężystości dla jednorodnego pasma ortotropowego. Osie ortotropii nie pokrywają się z kierunkami brzegów pasma. Wyprowadzamy relację quasi-ortogonalności w znaczeniu Papkowicza dla rozwiązań problemu jednorodnego pasma. Następnie wykorzystujemy tę relację do zredukowania liczby członków w wyrażeniu na wariację energii prostokątnego wycinka pasma. Okazuje się w szczególności, że wariacja nie zależy explicite od stałych sprężystości B16 i B26.