Zastosowanie Osobliwego Elementu Skończonego w Nowej Doświadczalnej Metodzie Wyznaczania Odporności na Pękanie - Gambin, W.; Lipiński, P.; Pluvinage, Guy (Engineering Transactions, 1984)
W pracy [4] została zaproponowana nowa doświadczalna metoda wyznaczania odporności na pękanie zarówno w warunkach dynamicznych, jak i quasi-statycznych. W metodzie tej wykorzystano standardową próbkę CT o zmodyfikowanym kształcie. Aby metodę móc zastosować w praktyce, potrzebna jest znajomość funkcji podatności nowej próbki. W pracy niniejszej przedstawiono obliczenie tej funkcji metodą elementów skończonych. W tym celu wprowadzono trójwęzłowy element z osobliwą funkcją kształtu, który umożliwia ścisły opis osobliwości zarówno dla materiałów sprężystych jak i sprężysto-plastycznych. Macierz sztywności tego elementu podana jest w sposób jawny i nie wymaga żadnych dodatkowych obliczeń numerycznych. Wyniki obliczeń porównano z analitycznymi rozwiązaniami opisującymi pole naprężeń. Ponadto przedyskutowano różnicę pomiędzy funkcjami podatności dla standardowej próbki CT i próbki zmodyfikowanej.