Hamowanie Rozlotu Produktów Detonacji przez Warstwę Ośrodka Sprężystego - Włodarczyk, E. (Engineering Transactions, 1984)
Rozwiązano w zamkniętej postaci problem rozlotu gazowych produktów detonacji (GPD), hamowanych przez warstwę ośrodka sprężystego. W celu porównania wyników problem ten rozwiązano również dla warstwy nieodkształcalnej (nieściśliwej), Wykazano, że różnice w wartościach parametrów stanu i ruchu, uzyskanych dla dwóch modeli warstw, sprężystej oraz nieodkształcalnej są istotne, szczególnie przy małych wartościach wielkości w i k. Występują one w początkowej fazie procesu rozlotu produktów detonacji, Natomiast końcowe (graniczne) wartości parametrów stanu i ruchu dla obydwu modeli są takie same.