Stateczność i Pozakrytyczna Analiza Sprężysto-Plastycznych Płyt Pierścieniowych - Radwańska, M. (Engineering Transactions, 1983)
W pracy przyjęto metodę półodwrotną numerycznego całkowania do obliczania zarówno obciążenia krytycznego jak i do analizy pokrytycznych stanów sprężysto-plastycznych płyt pierścieniowych. Zakłada się, że płyta ma przekrój sandwich lub pełnościenny, aproksymowany przez równoważny wielopunktowy przekrój. Materiał płyty jest sprężysto-plastyczny z liniowym izotropowa-kinematycznym wzmocnieniem, opisanym równaniami teorii płynięcia plastycznego. Rozważania ograniczono do obrotowo-symetrycznych form wyboczenia. W przykładach przyjęto płytę z takimi warunkami brzegowymi i stosunkiem promieni konturów, aby obliczone obciążenie było najniższym (podstawowym) ciśnieniem krytycznym. Obciążenie krytyczne jest określone przez zakłócenie płaskiego stanu i obliczenie bliskiego giętnego stanu równowagi. Dla sprężysto-plastycznych płyt określa się obciążenie bifurkacyjne zgodnie z koncepcją Shauleya i ustalonego obciążenia Karmana. Na podstawie nieliniowych równań dużych przemieszczeń i małych odkształceń zostały obliczone pokrytyczne ugięcia.