Analiza Nośności Granicznej Osiowo-Symetrycznych Elementów z Karbami Kątowymi w Udarowym Rozciąganiu - Miastkowski, J.; Skrocki, H. (Engineering Transactions, 1983)
W pracy badano własności wytrzymałościowe osiowo-symetrycznych elementów z pojedynczymi i wieloma nacięciami kątowymi na obwodzie poddanych udarowym obciążeniom rozciągającym. Stwierdzono, że teoretycznie określona średnica elementu poza karbem oraz odległość między sąsiednimi nacięciami w elementach osłabionych szeregiem karbów są wielkościami optymalnymi również przy działaniu udarowych obciążeń rozciągających.