Wyznaczenie Różnicy Naprężeń Normalnych na Podstawie Obrazu Izochrom - Wojnar, R. (Engineering Transactions, 1983)
Zwraca się uwagę na to, że znajomość obrazu izochrom a) m (x, y) nieznanego pola naprężeń, b) m0 (x, y) jakiegoś znanego pola naprężeń, c) m1 (x, y) pola będącego super-pozycją pól a i b - pozwala wyznaczyć składowe dewiatorowe ox - oy oraz rży nieznanego pola naprężeń, a więc i kierunki główne tego nieznanego pola. Powyższe spostrzeżenie ilustrowane jest przykładem doświadczalnym.