Wpływ Niejednorodności Materiału na Kształty Niekołowych Przekrojów Cylindrów Grubościennych Całkowicie Uplastycznionych w Stadium Zniszczenia - Dollar, A. (Engineering Transactions, 1983)
W przedstawionej pracy poszukuje się kształtów cylindrów wykonanych z materiałów o zmiennej granicy plastyczności, poddanych działaniu ciśnienia, które ulegają całkowitemu uplastycznieniu w stadium zniszczenia. W związku z przyjętą metodą małego parametru poszukuje się kształtów odbiegających od kołowego. Uzyskane rozwiązania stanowią uogólnienie rozwiązań z pracy [3] odnoszących się do cylindrów o ustalonym stosunku promieni wykonanych dla materiałów o stałej granicy plastyczności na przypadek cylindrów o dowolnym stosunku promieni wykonanych z materiału o zmiennej granicy plastyczności. Analiza problemu doprowadziła również do znalezienia takich niekołowo-symetrycznych rozkładów granicy plastyczności, które zapewniają całkowite uplastycznienie cylindrów kołowych.