Drgania Belki Nieskończenie Długiej Wywołane Losową Serią Sil Ruchomych - Śniady, P. (Engineering Transactions, 1983)
W pracy rozpatruje się drgania belki nieskończenie długiej spoczywającej na sprężystym podłożu typu Winklera obciążonej nieskończonym ciągiem sił skupionych poruszających się w jednym kierunku z jednakową prędkością. Przyjęto, że siły oraz wzajemne odległości między nimi są zmiennymi losowymi. Podano rozwiązanie ogólne dla wartości oczekiwanej i funkcji korelacyjnej ugięcia belki, gdy odległości między siłami tworzą, niestacjonarny i skorelowany zbiór zmiennych losowych oraz wyprowadzono wzory dla przypadków szczególnych.