O Szacowaniu Nośności Granicznej Ośrodków Plastycznie Anizotropowych Metodą Statycznie Dopuszczalnych Pól Naprężeń - Basista, M. (Engineering Transactions, 1983)
Zastosowano twierdzenie statyczne teorii nośności granicznej do oceny obciążenia niszczącego w przypadku ośrodków plastycznie anizotropowych. Analiza dotyczy warunku plastyczności Hilla i płaskiego stanu odkształcenia. Przedstawiono wpływ anizotropii materiału na własności linii nieciągłości naprężeń oraz na zasady konstruowania układów statycznie dopuszczalnych pól naprężeń. Wskazano charakterystyczne cechy metody statycznej wynikające z anizotropii materiału. Podano przykłady oszacowania nośności granicznej równomiernie obciążonego klina, półprzestrzeni poddanej wciskaniu sztywnego stempla oraz pasma przecinanego przez dwa przeciwbieżne stemple.