Przybliżona Metoda Nieliniowej Analizy Ram Sprężystych - Kleiber, M.; Wieczorek, M. (Engineering Transactions, 1982)
Przedstawiono pewien uproszczony sposób analizy dużych przemieszczeń ram sprężystych metodą elementów skończonych. W trakcie analizy wykorzystuje się znajomość liniowego rozwiązania zagadnienia statyki ramy oraz liniowego zagadnienia własnego charakteryzującego problem bifurkacyjny. Zamieszczone przykłady dowodzą dużej efektywności proponowanej metody.