Liniowa Analiza Dynamiki Konstrukcji Osiowosymetrycznych Poddanych Dowolnym Obciążeniom Metodą Elementów Skończonych - Kleiber, M.; Hien, Tran Duong (Engineering Transactions, 1982)
Przedstawiono podstawy numerycznej analizy złożonych konstrukcji osiowosymetrycznych poddanych dowolnym obciążeniom. Analizę przeprowadzono za pomocą półanalitycznej metody elementów skończonych w ramach modelu liniowego materiału ortotropowego z uwzględnieniem czterech typów elementów. Całkowania równań ruchu dokonano alternatywnie metodami superpozycji modalnej i całkowania bezpośredniego. Wszystkie zamieszczone w pracy przykłady policzono stosując program DYNAX-L napisany w języku FORTRAN-IV.