Numeryczna Analiza Nieliniowych Zagadnień Utraty Stateczności Kratownic Sprężystych przy Obciążeniach Wieloparametrowych - Waszczyszyn, Z.; Pytel, E.; CAO DUONG, NGUYEN (Engineering Transactions, 1982)
Wychodząc z funkcjonału energii potencjalnej układu wyprowadzono przyrostowe, nieliniowe równania metody elementów skończonych dla konserwatywnych, wieloparametrowych obciążeń, Podano również kryteria występowania różnych typów punktów krytycznych. Opracowano element zastępczy dla kratownicy płaskiej, polegający na przyjęciu w środku rozpiętości pręta sprężyny o nieliniowej charakterystyce i parametrach dobranych tak, aby dobrze przybliżyć pozakrytyczne ugięcia pręta. Algorytm wyznaczania granicy strefy krytycznej na powierzchni równowagi oparto na metodzie opisanej w [18], obliczania ścieżki równowagi w przestrzeni konfiguracyjno-przemieszczeniowej. Jako przykład liczbowy przeanalizowano kratownicę dwuprętową. W szczególności wyznaczono dla niej strefę krytyczną i krzywe graniczne dla lokalnej i globalnej utraty stateczności.