Uogólniony Przepływ Couette’a Płynu Mikropolarnego Drugiego Rzędu w Płaskim Kanale - Walicki, E.; Zachwieja, J. (Engineering Transactions, 1982)
Przedstawiono rozwiązanie równań. opisujących ruch płynu mikro polarnego drugiego rzędu w płaskim, uogólnionym przepływie Couette’a. Dokonano analizy wpływu dodatkowych współczynników lepkości na kształt profili prędkości i mikrorotacji. Wyniki przedstawione zostały w postaci wykresów i tabel.