Nośność Przęseł Skrzynkowych w Świetle Badań Modelowych - Mańko, Z.; Kluk, K. (Engineering Transactions, 1982)
Przedstawiono wyniki badań doświadczalnych, mających na celu określenie nośności granicznych oraz form utraty stateczności w przęsłach skrzynkowych. Badania przeprowadzono na 12 modelach takich przęseł, wykonanych z blach mosiężnych dla 4 schematów obciążeń.