O Pewnym Dynamicznym Zagadnieniu Szczeliny w Ośrodkach Sprężystym i Sprężysto-Plastycznym - Neimitz, A. (Engineering Transactions, 1981)
Poddano analizie proces propagacji półnieskończonej szczeliny w nieograniczonym ośrodku sprężystym i sprężysto-plastycznym modelowanym w sposób podany przez Dugdale’a. Rozwiązanie dla naprężeń i przemieszczeń w płaszczyźnie propagacji podano dla trzeciego sposobu obciążenia. Obciążenie ośrodka realizowano przez siłę skupioną przyłożoną do powierzchni szczeliny. Przez analogie zaproponowano rozwiązanie dla pierwszego sposób obciążenia.