Metoda Opisu Geometrii i Nośności Roboczej Układów Skrawających Koparek Hydraulicznych - Budny, E. (Engineering Transactions, 1981)
Praca stanowi próbę przeniesienia współczesnych metod matematyki i mechaniki ośrodków siatkowych do opisu geometrii oraz zjawisk statycznych zachodzących w układzie skrawającym (osprzęcie roboczym) koparek hydraulicznych. Układ skrawający koparki zastąpiono w rozważaniach geometrycznych jednoparametrowym układem regularnych segmentów (wieloboków). Pozwoliło to wprowadzić takie pojęcia, jak np. bazy wektorowe, metryka i koneksja, do analizy geometrycznej. W pracy zdefiniowano także nośność roboczą układu skrawającego koparek hydraulicznych. Do opisu i analizy tej nośności wykorzystano podstawowe pojęcia i metody nośności granicznej układów ramowych. Przedstawiona metoda pozwala zarówno na pełne opisanie wszystkich możliwych konfiguracji układów skrawających jako funkcji składowych metryki jak i na analizę nośności roboczych w tych konfiguracjach. Pracę zilustrowano kilkoma przykładami numerycznymi.