Statyka i Dynamika Belki Nieskończenie Długiej na Dyskretnym Podłożu Sprężystym - Rakowski, J. (Engineering Transactions, 1981)
Rozwiązano problem zginania, skręcania oraz drgań poprzecznych i skrętnych nieskończonej belki, której węzły oparte są: na linowych i obrotowych podporach sprężystych dyskretnego podłoża winkierowskiego i dwuparametrowego. Do obliczeń przyjęto dyskretny model układu i zastosowano metodę równań różnicowych, które rozwiązano Wykorzystując dyskretną transformację· Fouriera. Wyniki określające przemieszczenia węzłów i siły wewnętrzne otrzymano w postaci zamkniętej dla dowolnego obciążenia belki. Podano również rozwiązania dla belek półnieskończonych dla różnych warunków brzegowych. W analizie ustalonych drgań poprzecznych belki uwzględniono Wpływ momentów bezwładności obrotowej mas węzłów przyjmując, że każdy z węzłów ma 2 stopnie swobody dynamicznej. W opisie drgań wykorzystano ujęcie falowe zjawiska, określając zakresy częstości drgań dla różnych typów rozchodzenia się zaburzeń. Rozwiązanie problemu harmonicznych drgań wymuszonych (poprzecznych i skrętnych) sformułowano również w postaci analitycznej.