Wyboczenie Trójwarstwowej Powłoki Stożkowej Poza Zakresem Sprężystym przy Obciążeniu Złożonym - Zielnica, J. (Engineering Transactions, 1981)
Praca zawiera rozwiązanie zagadnienia utraty stateczności w obszarze sprężysto-plastycznym trójwarstwowej sandwiczowej powłoki stożkowej. Zakłada się, że w chwili wyboczenia warstwy nośne powłoki są sprężyste lub uplastycznione, podczas gdy rdzeń pozostaje sprężysty. Równania wyprowadzono przy założeniach zarówno deformacyjnej teorii plastyczności jak i teorii plastycznego płynięcia (przyrostowej). Uwzględniono sztywność zginania warstw nośnych. Podstawowy układ równań rozwiązano za pomocą metody ortogonalizacyjnej, uwzględniając koncepcję Shanley’a wzrastającego obciążenia. Otrzymane rozwiązania pozwalają wyznaczyć obciążenie krytyczne dla powłoki znajdującej się w stanie sprężystym, sprężysto-plastycznym lub plastycznym. Wyniki obliczeń zilustrowano wykresami.