Badania Zmęczeniowe Elementów przy Obciążeniach Losowych oraz Programowanych z Wykorzystaniem Metody Obwiedni - Szabelski, K. (Engineering Transactions, 1981)
W pracy przedstawiono badania trwałości zmęczeniowej elementów samochodu przy programowanych obciążeniach blokowych opracowanych metodą obwiedni (rain flow) oraz przy obciążeniach losowych. W rezultacie stwierdzono, że różnica średnich trwałości zmęczeniowej elementów dla obu metod badań jest nieistotna. Przydatność zastosowanej metody aproksymacji eksploatacyjnego widma obciążeń oceniono również na podstawie rozrzutów wyników trwałości zmęczeniowej.