Projektowanie i Nośność Graniczna Elementów Połączeń Sworzniowych - Zowczak, W. (Engineering Transactions, 1981)
Proponuje się zastosowanie pól statycznie dopuszczalnych o ciągłej niejednorodności do projektowania i oceny nośności granicznej części maszyn. Omówiono budowę kilku takich pól. Przedstawiono możliwości wykorzystania ich przy projektowaniu elementów połączeń sworzniowych - i przy ocenie nośności (na przykładzie ogniw łańcuchów). Otrzymane wyniki porównano z rozwiązaniami przy wykorzystaniu pól skokowo niejednorodnych.