Nieliniowa Analiza Statyki Cienkich Powłok Osiowosymetrycznych Metodą Elementów Skończonych - Borkowski, W.; Kleiber, M. (Engineering Transactions, 1981)
Przedstawiono program SHELAX 1, który umożliwia liniową i nieliniową analizę cienkich, osiowosymetrycznych powłok w zakresie sprężystym, sprężysto-plastycznym, pełzania przy stałym w czasie obciążeniu oraz sprężysto-lepkoplastycznym. Podano podstawowe związki geometryczne oraz równania: konstytutywne opisujące własności sprężysto-plastyczne i reologiczne materiału powłoki. Zamieszczono algorytm programu oraz szereg przykładów ilustrujących jego możliwości.