Małowyniosła Powłoka Sferyczna z Losowymi Odchyłkami Kształtu - Branicki, Z.; Skowronek, M. (Engineering Transactions, 1981)
Praca zawiera analizę stochastycznie nieliniowego zagadnienia statyki mało-wyniosłej powłoki sferycznej, której powierzchnia środkowa ma charakter losowy. Rozpatrzono problem wpływu osiowo-symetrycznych odchyłek zależnych od jednej zmiennej losowej dla powłoki obciążonej stałym ciśnieniem radialnym. Zastosowano metodę małego parametru, uzyskując rozwiązania analityczne dla pierwszego i drugiego przybliżenia. Przedstawiono wyniki obliczeń numerycznych dla powłoki wolnopodpartej i zamocowanej, które porównano z dyskretnym rozwiązaniem problemu stochastycznie nieliniowego.