O nieistnieniu ciągłych rozkładów dysklinacji w klasycznym ciele sprężystym - MOSSAKOWSKA, Zofia (Engineering Transactions, 1980)
Wykazano, że w klasycznym ośrodku sprężystym nie można rozważać ciągłych rozkładów dysklinacji. Ciągłe rozkłady dysklinacji mogą byę realizowane w ciałach posiadających dodatkowe obrotowe stopnie swobody (np. w ośrodkach Cosseratów). Ponadto wykazano, że w klasycznym ośrodku sprężystym tensor gęstości dyslokacji α oprócz warunku div α = 0 musi spełniać także warunek trα = 0.