Metoda Teoretycznego Wyznaczania Naprężeń w Żelbetowych Tarczach Zarysowanych - Minch, M. (Engineering Transactions, 1980)
Przedstawiono sposób wyznaczania naprężeń i przemieszczeń w żelbetowych tarczach zarysowanych. Rozważania przeprowadzono w klasie funkcji nieciągłych. Otrzymano funkcję Greena tarczy sprężystej dla dowolnego kształtu konturu, jednorodnych nieciągłych warunków brzegowych i obciążenia. Funkcję tę opisano za pomocą układu silnie osobliwych równań całkowych, w których uniwersalnymi jądrami są dane w postaci zamkniętej całki szczególnie równania różniczkowego tarczy obciążonej w swoim obszarze siłą skupioną. Korzystając z teorii dystrybucji, teorii potencjałów i funkcji Greena sformułowano warunki graniczne w rysie, dane jako warunki Burgersa dla dyslokacji. Naprężenia i przemieszczenia w tarczy zarysowanej określono za pomocą osobliwych równań całkowych, które rozwiązano numerycznie. Zamieszczono przykłady liczbowe.