Analiza Drgań Parametrycznych Powłoki Stożkowej przy Nieliniowym Tłumieniu - Twardosz, F.; Zielnica, J. (Engineering Transactions, 1980)
Praca zawiera analizę drgań parametrycznych cienkościennej powłoki w kształcie stożka ściętego swobodnie podpartej na obu brzegach. Parametryczne drgania powłoki są wymuszone silami podłużnymi i wszechstronnym równomiernym ciśnieniem zewnętrznym. Na podstawie hipotezy Dawidenkowa uwzględniono nieliniowe tłumienie materiałowe. Do analizy wykorzystano wyniki rozważań przeprowadzonych w pracy [2]. Praca niniejsza podaje szereg przykładów numerycznych oraz wnioski wynikające z ich analizy.