Wykorzystanie Metody Elementów Skończonych w Problematyce Hydrodynamicznego Smarowania Łożysk Porowatych - Krzemiński, K. (Engineering Transactions, 1980)
W artykule przedstawiono algorytm rozwiązania równań ruchu cieczy w łożysku porowatym metodą elementów skończonych. Analiza dotyczy łożyska o skończonej długości pracującego w warunkach tarcia płynnego, w którym przestrzenny ruch cieczy opisany został w szczelinie smarnej równaniem Reynoldsa, a w tulei porowatej równaniem Laplace’a. Podano opis budowy programu obliczeniowego napisanego w języku FORTRAN IV, który umożliwia obliczanie rozkładów ciśnień, nośności łożyska, kąta działania obciążenia oraz współczynnika tarcia dla dowolnego kształtu poprzecznego łożyska porowatego i anizotropowej budowy tulei porowatej.