Zginanie Stożkowej Powłoki Perforowanej Obciążonej Obrotowo-Symetrycznie - Nagórski, R.; Rychter, Z. (Engineering Transactions, 1980)
W pracy uzyskano rozwiązanie problemu zginania sprężystej, stożkowej powłoki perforowanej o gęstej siatce. Przyjęto ciągły model obliczeniowy przedstawiony w monografii [1]. Wykorzystano wyprowadzone w pracy [2] równania różniczkowe typu Meissnera, których rozwiązanie w przypadku rozważanej powłoki stożkowej uzyskano za pomocą szeregów potęgowych. Uwzględniono technicznie ważne przypadki obciążeń. Szczegółowo rozważono powłokę o jednym brzegu obciążoną ciężarem własnym przy dwóch rodzajach podparcia brzegu. Podano przykład liczbowy.