Przepływ Płaski w Przewodzie z Przegrodą Przepuszczalną Dowolnego Kształtu - Partyka, J. (Engineering Transactions, 1979)
Rozważany jest płaski i ustalony przepływ między równoległymi ściankami połączonymi ze sobą pojedynczą przegrodą przepuszczalną dowolnego kształtu. Wyprowadzono równania przepływu uwzględniające typ i kształt przegrody oraz niejednorodność prędkości daleko przed przegrodą. Do rozważań przyjęto równanie Eulera. Z równań tych, po uprzednim ich zlinearyzowaniu, otrzymano dwa układy równań liniowych, z których jeden opisuje przepływ na lewo, a drugi zaś na prawo od przegrody. Powyższe układy równań powiązano ze sobą zależnościami zapewniającymi zgodność ciśnienia i składowych prędkości na przegrodzie. Zasadnicze rozważania prowadzone są dla zlinearyzowanych warunków zgodności. Praca zawiera uogólnienie teoretycznych wyników, dotyczących przepływu płaskiego przez przegrodę przepuszczalną, w przewodzie o równoległych ściankach. Uogólnienie polega na uwzględnieniu zmiany kierunku prędkości płynu na przegrodzie oraz na uwzględnieniu przypadków, gdy przegroda jest umieszczona skośnie w stosunku do osi kanału i nie jest płaska.