Drgania Poprzeczno-Wydłużne Lin o Zmiennej Długości - Marczyk, S.; Nizioł, J. (Engineering Transactions, 1979)
W pracy przedstawiono wpływ drgań wzdłużnych na drgania poprzeczne lin stalowych o zmiennej długości. Wyznaczono amplitudę i fazę drgań poprzecznych zarówno z jedną jak i wieloma częstościami. Określono strefy rezonansu oraz zbadano wpływ napięcia liny i prędkości skracania na wzrost amplitud i położenie strefy rezonansu. Obliczenia wykonano wykorzystując metody numeryczne oraz metody przybliżone rozwiązywania równań różniczkowych cząstkowych.