Wpływ Sprzężenia Zjawisk Termicznych i Dyfuzji na Koncentrację Czynnika Dyfundującego w Przypadku Działania Chwilowego Źródła Dyfuzji w Ośrodku Sprężystym - Dudziak, W.; Sobczyńska-Kończak, Z. (Engineering Transactions, 1979)
W pracy wyznacza się rozkład koncentracji temperatury w nieograniczonym ciele stałym, towarzyszący procesowi termodyfuzji. Proces ten jest wywołany działaniem chwilowego źródła dyfuzji przyłożonego do pobocznicy nieskończonego walca o promieniu ro. Rozwiązuje się sprzężone ze soba równania przewodnictwa cieplnego oraz dyfuzji wykorzystując do tego celu przekształcenia Laplace’a i Hankela. Uzyskane rezultaty porównuje się z rozwiązaniem klasycznego niesprzężonego równania dyfuzji Ficka. W przykładzie liczbowym wyznaczono wartości współczynników termodyfuzji oraz opierając się na nich sporządzono wykresy rozkładu koncentracji temperatury.