Stany Krytyczne Tarcz Wibrujących w Warunkach Nieliniowego Pełzania - Walczak, J. (Engineering Transactions, 1979)
Przedmiotem rozważań niniejszej pracy jest analiza stanów krytycznych tarcz wibrujących w warunkach nieliniowego pełzania. Przedstawiono metodę określania krytycznego czasu pracy tarcz opierając się na kryterium bariery dysypacji. Przedstawiono również analizę porównawczą czasów krytycznych, uwypuklając sens fizyczny stosowanych kryteriów, dodatkowo podkreślony przeprowadzonymi badaniami fotoreologicznymi.