Wpływ Ogrzanego Brzegu na Rozkład Normalnej Składowej Naprężenia w Półprzestrzeni Mikropolarnej - Frydrychowicz, W.; Olesiak, Z. (Engineering Transactions, 1979)
Zadaliśmy zachowanie się i rozkład normalnej składowej (prostopadłej do powierzchni ograniczającej) napreżeń siłowych, powstałych na skutek zmiany temperatury powierzchni. Zmiana temperatury ma miejsce na kole, pierścieniu lub na obwodzie koła, przy zachowaniu warunku, że doprowadzona ilość ciepła jest stała. Zbadaliśmy także wpływ stałych materiałowych ao i l2 na rozkład naprężeń. Wyniki przedstawiono w postaci diagramów.