Ścisłe Równanie Amplitudy Fali Przyspieszenia w Ośrodku Konsolidującym - Dzięcielak, R. (Engineering Transactions, 1979)
W pracy rozpatrzono propagację fali przyspieszenia w ośrodku konsolidującym. Opierając się na warunkach zgodności drugiego rzędu otrzymano ścisłe równanie amplitudy. Wykorzystano je w przykładzie do wyznaczenia amplitudy fali płaskiej.